A DataCAD 12 Újdonságai

A program számos újdonságot tartalmaz, amely segít megosztani a rajzi információkat a többi Windows alkalmazás között, egyszerre tud dolgozni más tervezőkkel, és időt takarít meg.

Kompatibilitás az előző verziókkal

Felfelé kompatibilitás

A DataCAD 12 tervezésénél figyelembe vették, hogy kompatibilis legyen at elkövetkező verziókkal.

 

Lefelé kompatibilitás

A DataCAD 12 be tudja olvasni a DataCAD 4-11 verziókban készült rajzokat, kompatibilis a szimbólumokkal, sablonokkal, vonaltípusokkal, sraff mintákkal, betűtípusokkal és DCAL makrókkal.

Az új intelligens-elem fejlesztések miatt a DataCAD 12-ben készült rajzokat nem lehet megnyitni az előző verziókkal, de lehetősége van elmenteni a rajzot DataCAD 11 .AEC fájlként.

 

Intelligens Elemek

Távol álljon tőlük, hogy meg akarjuk szabni, hogyan tervezzen, de megpróbálunk segíteni. A DataCAD 12 Intelligens Elemeivel falakat, ajtókat és ablakokat hozhat létre, amelyek úgy fognak majd megjelenni a 2D és 3D nézetben, ahogy eddig is megszokta.

 

Mit is jelent pontosan az "Intelligens" elem? Az intelligens elem olyan rajzi elem, mellyel gyorsan létrehozhat falakat, ajtókat és ablakokat 2D-ben, automatikusan letisztázva a kapcsolatokat és azonnal átalakítva a rajzot 3D-s modellé. Az intelligens elem egy rajzi egység (fal, ajtó, ablak) amely rutinokkal és paraméterekkel határozza meg magát és szabályozza, hogyan kapcsolódjon a többi intelligens elemmel. A régebbi DataCAD verziókban, mikor megrajzol két falat, ezek nem tudnak egymásról semmit, amíg nem kapcsolja őket össze vagy tisztítja le a metsződéseiket.

 

Ezek az intelligens elemek tudják hogyan kell kinézniük 2D alaprajzi és 3D nézetekben. Alaprajzi nézetben ugyanúgy néz ki az ajtó mint az előző DataCAD verziókban. De amikor átvált egy 3D-s nézetre egy valós 3D-s ajtót fog látni, kerettel, ajtószárnnyal, stb. Mikor megnézi a modellt a tárgy nézőben a textúrázva, anyagokkal felruházva láthatja a modellt.

 

Természetesen továbbra is használhatja a megszokott vonalakat, íveket a tervezéshez. Szintén átkonvertálhatja az intelligens elemeket egyszerű elemekké (vonal, ív). Mindkét, a normál és intelligens elemek egyidejűleg használhatók a DataCAD 12 rajzban.

 

Mi az amivel többet tud az Intelligens elem, mint a megszokott, normál elemek?

 

Az Intelligens elemeket sokkal egyszerűbben tudja módosítani.

  • Mikor módosítja egy fal vastagságát, az összes kapcsolódása automatikusan frissítődik
  • Módosíthat egy ajtót kétszárnyúról egyszárnyúra anélkül, hogy törölnie kéne, majd újrarajzolni
  • Átmásolhat egy ablakot egyik falból a másikba.

 

Intelligens fal és ajtó - alaprajzi nézetben

 

Intelligens fal és ajtó - izometrikus nézetben

 

Intelligens fal és ajtó - o2c tárgy nézőben

 

Fal Típus Szervező

 

Ajtó Típus Szervező

 

Ablak Típus Szervező

 

Keresés és Csere párbeszédablak

 

 

SketchUp fájl import

A DataCAD 12 közvetlen támogatást biztosít a SketchUp fájlokhoz. Ha használ SketchUp-ot 3D-s modellek létrehozásához, közvetlenül behozhatja azt a DataCAD rajzba. Beszúrhatja vagy XREF fájlként helyezheti el. A DataCAD automatikusan kibontja a SketchUp fájlból a textúrákat és anyagokat és beépíti a DataCAD rajzba. Ezután átkonvertálhatja o2c formátummá az árnyékkövetéses megtekintéshez, mentéshez.

Excel munkalap beillesztése

Beilleszthet Excel munkalapot a rajzba.

 

Tárgy ráhúzás fejlesztések

A fejlesztéseknek köszönhetően a tárgy ráhúzás gyorsabb és könnyebben használható lett. A gyorsabb válaszidő különösen, nagyobb rajzok használata esetén hasznos. Ezentúl használhatja a ráhúzást szimbólumokon és XREF-eken belül is (beleértve az egymásba ágyazottakat is). Szintén használhatja a ráhúzást a polyvonal ív középpontra, valamint az XREF vágóhasáb kereteinél.

 

Egy új, dinamikus ráhúzás jelző automatikusan és valós időben megjeleníti a rendelkezésre álló ráhúzási helyet, a tárgy ráhúzás beállításokkal összhangban.

 

3D Boolean műveletek

Ezzel a fejlesztéssel egyesítheti, metszheti vagy kivonhatja 3D-s testek kapcsolódásait a rajzában. A 3D Szerkeszt vagy a Létrehozás legördülő menüben találhatja meg ezt az opciót.

3D Szerkesztő síkok

Felhasználhat szerkesztő síkként, bármely 3D elemet.

 

Dupla precíziós megjelenítési módszer

12345678901234...

A DataCAD 12 egy új, bekapcsolható opcióval lehetővé teszi a dupla precíziós megjelenítési módszert, mikor olyan projekteken dolgozik, amelyek nagy távolságokat fednek le.

 

Bekezdéses szöveg (MText)

Most már formázhat több soros szövegeket. Lehetősége van megadni a betűtípust, méretet, formázását (félkövér, dőlt, aláhúzott, föléhúzott, szín), elhelyezkedés, sorköz faktor. A bekezdéses szöveg alapja az RTF ((Rich Text Formatting) és kompatibilis az AutoCAD MText szöveggel.

SHX betűtípus támogatás

A DataCAD 12 közvetlen támogatja az SHX és TrueType betűtípusokat (TTF). A DataCAD nem használ a továbbiakban CHR betűtípust. Azonban a létező DataCAD betűtípusai automatikusan átkonvertálódnak SHX formátumra.

 

Betűtípus párbeszédablak fejlesztések

Számos módosítás történt a Betűtípus párbeszédablakon belül, hogy könnyebben tudja használni a betűtípusokat és azok tulajdonságait. A tulajdonságokat, melyeket eddig az oldal menüről lehetett csak beállítani belekerültek a párbeszédablakba. Talán a leghasznosabb fejlesztés, hogy lehetősége van létrehozni, elmenteni és betölteni szöveg stílusokat.

Elem Tulajdonság Szerkesztő

Elérheti a rajzban lévő bármely elem tulajdonságait, módosíthatja, majd azonnal elfogadtathatja a változásokat. Az előkép ablakban nyomon követheti a módosítások hatását a 3D-s elemeken.

o2c Render Beállítás fejlesztések

Anyagokat rendelhet, akár minden elemhez külön-külön. Ezek az anyagok mind a rajban tárolódnak. Ez lehetőséget biztosít, hogy ugyanazt az anyagot akár több elemhez is hozzárendelhesse.

Új szimbólum eszközök

Most már felrobbantás nélkül is szerkesztheti a szimbólumokat. Lehetősége van rá, hogy a módosításokat elmenteni a merevlemezre is. Szintén elmentheti a változásokat más néven, új szimbólumként.

 

A szimbólumoknak mindnek saját vágóhasáb funkciója van, így bármilyen szabálytalan, kör, ellipszis formájú vágóhasábot aktiválhat rajtuk.

 

A szimbólumokat ezentúl beillesztheti 3D-s izometrikus nézetben is.

 

Új, render-kész szimbólumok

Új szimbólumok jelentek meg a DataCAD-ben, melyekhez előre hozzárendeltünk textúrákat, anyagokat, így azonnal használhatók az o2c render készítőben, ahogy hozzáadja a rajzhoz. Ezen kívül még jónéhány, régebbi szimbólumot is render-kész állapotba hoztunk.

Új, klasszikus bútor szimbólumok

 

Új, végtelenített textúrák és hátterek

A DataCAD 12 több mint 200 új végtelenített textúrát és egy tucat háttérfotót tartalmaz a minél élethűbb render kép érdekében.

Új, végtelenített, nagy felbontású textúrák:

Új sraff minták

A DataCAD 12 több mint 50 új sraff mintát tartalmaz

Kótázási fejlesztések

Ezentúl egyedi mértékegységet rendelhet minden egyes asszociatív kótához a rajzban. Ezzel lehetősége van több kótázási formátum használatára ugyanabban a rajzban.

Vágóhasáb fejlesztések

Az XREF-eknek és szimbólumoknak mindnek saját vágóhasáb funkciója van, így bármilyen szabálytalan, kör, ellipszis formájú vágóhasábot aktiválhat rajtuk. Ezután ezeket nagyíthatja, kicsinyítheti, felhasználhatja részletek kiemelésére.

Toll stílusok / Toll vastagságok

Windows vonaltípus formátum alapján, most léptékfüggetlen mintákat rendelhet hozzá a DataCAD vonaltípusokhoz. Ezek a minták Windows Metafile kompatibilisek és közvetlenül konvertálhatók Adobe PDF formátumba. Most független vonalakat rendelhet hozzá ívekhez.

Plottolás fejlesztések

Az aktuális plotter és Gyors elhelyezés beállítások most elmenthetők fájlba és betölthetők más rajzokba. Szintén hozzárendelhet egyedi toll táblákat a megadott léptékekhez. Így a nagy léptékű rajzok és részletek vastagabb, a kis léptékű rajzok vékonyabb tollakat kaphatnak. Az egyedi toll táblák szintén hozzárendelhetők a Több Léptékű Elhelyezés (TLE) plottolási részletekhez.

 

Léptékhez rendelés párbeszédablak

 

Több-léptékű részlethez, Toll tábla hozzárendelés párbeszédablak

 

Több-léptékű plottolás fejlesztések

Több-Léptékű Elhelyezés részlet környezeti menü

  • Most elmentheti a TLE-it DWG formátumba, így azok a társtervezők akik AutoCAD-et használnak, közvetlenül elérhetik azt.
  • Az új környezeti menü segítségével gyorsan elérheti a TLE műveleteket.
  • A TLE részletek közvetlenül kiválaszthatók az elhelyezés ablakban, nemcsak a menüből.
  • A TLE részlet határoló vonalai kiemelődnek mikor fölé viszi a kurzort. Egy eszköztipp megjeleníti a részlet nevét és léptékét.
  • A TLE részlet Aktivál opcióval aktívvá teheti munka módnak a kiválasztott részlet nézetet.
  • A TLE részlet neve most 80 karaktert is tartalmazhat.

Rererencia-fájl Szervező fejlesztések

Hozzárendelhet XREF kiemelés beállításokat a teljes XREF rajzhoz, vagy akár XREF réteghez is. A Referencia Fájl Szervező párbeszédablakban megragadhatja a fájlokat és átdobhatja a Frissít, Újratölt, Beépít vagy Töröl listába. Átnevezheti a listában lévő XREF-eket bármilyen névre. Az egymásba ágyazott XREF-ek, örökölt aktuális kiemelési beállításai megjegyzik a rajzhoz rendelt tulajdonságokat szemben a globális beállításokkal.

Módosítás menü fejlesztések

Két további opció érhető el a 2D Szerkeszt/Módosít/Szöveg menüben. Most módosíthatja a szöveg szögét és igazítását.

 

< Nézze meg a DataCAD 11 újdonságait Nézze meg a DataCAD 13 újdonságait >