A DataCAD X3 kiemelt újdonságai

A program számos újdonságot tartalmaz, amely segít megosztani a rajzi információkat a többi Windows alkalmazás között, egyszerre tud dolgozni más tervezőkkel, és időt takarít meg.

Hol található az új funkció

Hasznos tippek

 

Állítsa be és felejtse el

A DataCAD X3 bemutatja az új lépték-független és nézet-függő szöveg beállításokat, nyilakat, és szimbólumokat, így ezek az elemek automatikusan tudnak frissülni anélkül, hogy megváltoztatná a rajz léptékét.

 

A műszaki dokumentumok számos formában és méretben kellenek. Önnek, mint tervezőnek, több célcsoportnak kell kiadnia az alaprajzokat, homlokzati nézeteket. A formátum, lépték és részletezettség ezek szerint változik. Mindig, ha megváltoztatja a rajzi léptéket, az olyan elemeket, mint pl. szöveg és nyilak, át kell méretezni, hogy olvashatóak legyenek a nyomtatásban. Más szóval, ezeket mindig 0,25 mm. magassággal kell megjeleníteni, a plot léptéktől függetlenül. A DataCAD X3 most mindezt automatikusan megteszi ön helyett.

 

A DataCAD X3-ban szintén szabályozhatja a szimbólumok részletezettségi szintjét a különböző léptékek függvényében. Még azt is megadhatja, hogy mely rétegek látszódjanak 2D és/vagy 3D nézetben. Így elhelyezhet egyszerű részletezettségű  szimbólumokat a rajzban, amik megjelennek és sraffozódnak 1:50 léptéknél, de 1:250-nél nem. Pl. egy szék szimbólum megjelenhet egyszerű keretként alaprajzi nézetben és teljesen 3D perspektíva vagy render nézetben. Több mint 1100 2D/3D szimbólum található a DataCAD X3-ban, de használhatja a sajátjait is, hogy létrehozza az új fajtát.

 

Csökkentettük a kézi frissítés szükségességét a DataCAD X3 más területein is. Most összekapcsolhat több-létptékű plottolási elhelyezéseket a mentet nézetekkel, így a részletek automatikusan frissülnek amikor frissíti a kapcsolódó nézetet. Az XREF rétegek ki/be kapcsolhatók a mentett nézetek alapján. Így egy XREF-et több nézetben is használhat. Lezárhatja a szöveg írási szögét a szimbólumkban, így még azután is olvasható lesz, miután elforgatta a szimbólumot.

 

Biztosak vagyunk benne, hogy az új DataCAD X3 hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a mindennapi munkáját.

 

Hadd mutassunk be néhányat a DataCAD X3 kiemelt újdonságai közül…

 

Valós Árnyék

Egy teljesen új OpenGL®-alapú Valós Árnyék készítőt építettünk be, ami a nap állása, helyszín, dátum és idő alapján jeleníti meg a valós árnyékhatásokat. A nap útjának napkeltétől-napnyugtáig tartó három dimenziós leképezése is megjeleníthető a modell körül szemléltetési szándékból. Az animációs eszközsor lejátszás/megállítás funkciójával megtekintheti a nap az árnyékhatásokat az idő függvényében, filmszerűen. Beállíthatja az árnyék színét, hogy megmutassa a különbséget különböző dátumok esetén. Az aktuális nézet képként elmenthető 4096 pixel vagy nagyobb felbontásban a videókártyájától függően.

Nap útvonal és pályagörbe

 

Árnyék értékek párbeszédablak

 

Árnyék beállítások párbeszédablak

 

Modell megjelenítés a Valós Árnyék ablakban

 

Árnyék animáció

Árnyékok színnel szemléltetése júniusban, szeptemberben és decemberben

 

Válassza ki a Valós Árnyék opciót a Nézet Legördülő menüből

 

SketchUp 7 Fájl import

A DataCAD X3 közvetlen elérést biztosít a SketchUp 7 fájlokhoz

Válassza ki a SketchUp opciót a Beszúrás legördülő menüből és válassza ki a SketchUp fájlt, amit hozzá kíván adni a rajzhoz.

 

Tárgy Néző fejlesztések

Számos új eszközsor és egy beállítás legördülő menük jelentek meg a Tárgy Nézőben a navigálás megkönnyítése és pontosabbá tétele, valamint a gyakran használt opciók gyors elérése érdekében. Továbbá, a Tárgy Néző most támogatja a nézetek elmentését, hasonlóan a DataCAD mentett nézet funkciójához.

Új Tárgy Néző eszközsorok

o2c Fények egyedi színbeállításokkal

 

Használja a Néző / Fókusz pont eszközsort a nézőpont precíz beállításához, bárhová ahová kívánja.

 

Nyitva hagyható Réteg Szervező

A Réteg Szervező most nyitva hagyható miközben dolgozik a DataCAD-ben. Mikor ki/be kapcsolja a rétegeket, az eredmény azonnal látható lesz a rajzban.

Pipálja ki a ’Réteg Szervező nyitva tartása’ opciót a Réteg Szervező párbeszédablakban.

 

Intelligens mutató nyilak

A normál, beépített nyíl stílusokon kívül, most használhat saját, szimbólum-alapú nyílhegyeket. Az intelligens mutató nyilak polyvonal-alapúak, így ívesek is lehetnek. A nyílhegyek nyomtatási mérete lezárható, így mindig ugyanolyan méretben fognak megjelenni, a plot léptéktől függetlenül. Mikor megnyújt egy intelligens nyilat, a nyílhegy irányultsága automatikusan frissítődik az új mutató szöge alapján.

 

Nyíl tulajdonságok párbeszédablak

 

Menjen a Szöveg, Nyilak, Stílus menübe és válassza ki a Szimbólum opciót az egyedi nyílhegy megadásához.

 

Intelligens Szimbólumok

Most hozzárendelhet nézetet és/vagy lépték függőséget a szimbólumokban lévő rétegekhez. A szimbólum tartalmazhat olyan rétegeket, melyeken csak alaprajzban vagy csak 3D nézetekben vagy minden nézetben megjelennek. A nézet függőség mellett a szimbólum rétegek lépték függőek is lehetnek. Megadhatja a minimális és maximális léptékeket, amelyeknél a szimbólum rétegek látszódni fognak.

 

A DataCAD X3-al, ugyanazt a részletezettséget használhatja több léptéknél. Nagyobb léptékeknél több részletet jeleníthet meg és nyomtathat ki (pl. anyag sűrűség és sraffozás). Összevonhatja a 2D és 3D szimbólumait, így 1 példánnyal szolgálhat ki több célt; 2D alaprajz, 3D drótváz és renderelt nézetek.

 

A DataCAD X3 több mint 1100 intelligens szimbólumot tartalmaz, melyeket használhat.

Használhatja a Réteg Szervezőt miközben szerkeszti a szimbólumot, hogy beállítsa a nézet és/vagy lépték függőséget.

 

Léptékfüggetlen Szöveg

A szöveg elemek mérete lezárható, így mindig ugyanolyan méretben láthatja, a plottolási léptéktől függetlenül. Ezzel lehetősége nyílik, hogy több léptékben plottolhassa a rajzát, anélkül, hogy át kellene méreteznie minden szöveg elemet. Ezzel a tulajdonsággal a szöveg elemeknek automatikusan megváltozik a mérete az aktuális plot lépték alapján.

Léptékfüggetlen szöveg

 

Engedélyezze a Szöveg menü ’SzövegLépték’ és ’Zár Méret’ opcióit.

Szintén elérheti ez a beállítást a Szöveg Tulajdonság Szerkesztőn keresztül.

 

XREF Fejlesztések

Az XREF fejlesztéseknek köszönhetően, szabályozhatja a rétegeik ki/be kapcsolt állapotát a Nézetekben. Mikor engedélyezi ezt, a DataCAD elmenti és újraolvassa az XREF rétegek ki/be állapotát a Nézetek mentésekor vagy frissítésekor.

 

Egy új, ’Takart vonalas’ opció jelent meg az XREF felugró menüben. Mikor engedélyezi, a DataCAD létrehozza az XREF takart vonalas képét és az eredményt egy szimbólumban tárolja. Az XREF automatikusan ezzel a szimbólummal helyettesíti a megjelenítést. Kiválaszthatja a ’Kitakarás frissítése’ opciót a nézet frissítéséhez, ha módosítások történtek. A ’NEM Takart vonalas’ opcióval, helyreáll a normál XREF megjelenítés.

 

Az egymásba ágyazott XREF-ekben lévő XREF és Szimbólum vágóhasábok most beleolvaszthatók a szülő XREF-be. A funkció használatakor a felső szinten lévő XREF vágóhasábnak elsőbbsége van a beágyazott XREF és Szimbólum vágóhasábokkal szemben.

 

 Válassza ki a Beszúrás/Referencia-fájl Szervező legördülő menü, Réteg beállítások mentése a nézetekkel opciót.

 

Mentett nézet fejlesztések

Egy új, takart nézet mentése szimbólumként opció jelent meg a Kitakarás menüben, lehetőséget adva, hogy létrehozzon egy szimbólumot a kiválasztott nézet takart vonalas megjelenítéséről.

 

Válassza ki a ’3D Szerkeszt/Kitakarás’ menü ’TakNéz>Szimb’ opcióját.

 

Polyvonal fejlesztések

A 2D Görbék menü alól létrehozott Polyvonalak most elforgathatók a talajsíkon. A 3D Forgatás paranccsal elforgathatja X, Y vagy Z tengely mentén. A ’Befed’ opcióval együtt szinte bármilyen 3D-s testet könnyedén létrehozhat vele. Szintén létrehozhatja őket bármilyen párhuzamos nézetben. Egy új ’Emel/Süllyeszt’ opció jelent meg a ’Polyvonal/Szerkeszt’ menüben amivel dinamikusan nyújthatja a polyvonal tetejét vagy alját.

 

Több-Nézet Ablak fejlesztések

A több-nézet ablakok most támogatják az egyedi elnevezéseket. A nevek a rajzzal együtt mentődnek, így nem keverednek össze, ha másik rajzot is megnyit.

Egyedi elnevezésű Több-Nézet Ablakok.

 

Több-léptékű plottolási fejlesztések

A mentett nézetek most hozzákapcsolhatók, a jövőbeni nézeten történő változtatások lekövetése érdekében.

 

Engedélyezze a ’Kapcsol’ opciót mielőtt elhelyezi a mentett nézetet a több-léptékű plottolási munkalapot.

 

Bézier és B-Spline fejlesztések

A Bézier és B-Spline görbék létrehozásánál most már 20 vezérlőpontot használhat az eddigi 8 helyett. Ezen kívül, most Z-magassági értéket is hozzárendelhet a 3D-s megjelenítés érdekében.

Bézier és B-Spline fejlesztések

 

Egyéb fejlesztések

  • Megjelent egy ’Kedvencek’ és ’Előző mappák’ a Szimbólum Böngészőben
  • Megjelent egy ’Szög Lezárás’ opció a Szimbólum beszúrás menüben a szimbólumban lévő szöveg szögének megtartásához.
  • Megjelent egy ’Fordít Irány’ opció a 3D Polygon/Szerkesztés menüben.
  • Megjelent egy ’Irány Fel’ opció a 3D Polygon, Vízszintes és Téglalap menükben
  • A Fájl, Mentés másként párbeszédablak most tartalmazza a DataCAD 11 (AEC) és DataCAD 12 (AEC) opciókat a Fájltípus legördülő listában.
  • Megjelent egy ’Beillesztés Szimbólumként’ opció a Szerkesztés legördülő menüben
  • Megjelent egy ’Réteg Szín’ opció a Mozgat, Rétegre és Másol, Rétegre menükben

 

< Nézze meg a DataCAD 12 újdonságait Nézze meg a DataCAD 14 újdonságait >