A DataCAD 11 Újdonságai

A program számos újdonságot tartalmaz, amely segít megosztani a rajzi információkat a többi Windows alkalmazás között, egyszerre tud dolgozni más tervezőkkel, és időt takarít meg.

Kompatibilitás az előző verziókkal

A DataCAD 11 kompatibilis a DataCAD 4-10 verzókban készült rajzokkal, szimbólumokkal, sablonokkal, vonaltípusokkal, sraff mintákkal, betűtípusokkal és DCAL makrókkal.

 

Dupla precíziós adatbázis

A DataCAD 11 dupla pontosságú lebegőpontos matematikai műveletekkel számolja és tárolja az adatokat a rajzi adatbázisba. A DataCAD előző verziói ~7 tizedesjegy pontosságú számokkal dolgoztak. A DataCAD 11 most ~14 tizedesjegy pontosságú számokkal dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a DataCAD11 most ugyanolyan pontossággal dolgozik mint az AutoCAD , és sokkal nagyobb projekteken dolgozhat, kerekítés miatt keletkező pontatlanságok nélkül, különösen mikor nagy terjedelmű rajzokat importál.

 

Tömörített Rajz fájlok

A DataCAD 11 rajzok tárolása most tömörített formátumban történik, amely ~1/5-e a korábbi verziók méretének.

 

Program Kezelőfelület

A DataCAD 11 egyik újdonsága a megújult kezelőfelület amely támogatja a Windows 2000 stílusú jellemzőket és a Windows XP Témákat és "Skin"-eket. Oda helyezheti az eszközsorokat és menüket ahová akarja, dokkolhatja az ablak bármely oldalán. Szintén elhelyezheti az eszközsorokat és menüket a DataCAD-en kívül is, lebegő eszközsorként a "desktop"-on, lehetőséget adva, hogy átméretezhesse a rajzot anélkül, hogy megváltoztatná a kezelői felületet, vagy több monitor használata esetén. Minden felhasználói felület a DataCAD 11-ben örökli az aktuális 'desktop' téma látvány stílusát. További információkért a Windows XP asztal témákkal kapcsolatban nézzen körül a http://www.themexp.org/ honalpon.

 

Szimbólum Böngésző

A DataCAD 11 bemutat egy könnyebb utat a szimóblumok böngészéséhez, kiválasztásához és menedzseléséhez. Az új Szimbólum Böngészőben gyorsan megtalálhatja, elhelyezheti és menedzselheti a rajzban használt szimbólumokat. Elhelyezni egy szimbólumot a rajzban, többet jelent mint kiválasztani egyet a Szimbólum böngészőből és berakni bárhová a rajzba. Néhány egérkattintással megnyithatja a kívánt mappát, megjelenítheti a szimbólumokat a böngészőben, és kiválaszthatja melyiket szeretné elehelyezni a rajzba.

A DataCAD régebbi verzióival készített szimbólum sablonokat is meg tudja nyitni a Szimbólum Böngészőben. A Szimbólum Böngésző használatával nics szükség a továbbiakban sablon .TPL fájllokra, mert a szimbólumokat tartalmazó mappákat sablonként kezeli az új Szimbólum Böngésző.

A Szimbólum Böngészőben megjelenő képre jobb egérgombbal kattintva kiválaszthatja az o2c megjelenítést, így ha térbeli elemről van szó, azonnal megjelenítheti a 3D-s modellt.

 

Szimbólum Kigyűjtés

Továbbfejlesztett szimbólum kigyűjtés segíti a munkát, így az összes rajzban lévő szimbólumról kigyűjtést készíthet, nem csak az aktív sablonban lévőkről. Egy új párbeszédablakban érheti el a kigyűjtési űrlapokat és megjelenítheti egy előkép ablakban az eredményt.

 

Szimbólum Mezők

Mostantól korlátlan számű felhasználó defininált mezőt rendelhet a szimbólumokhoz a sokrétűbb kigyűjtés érdekében. A továbbiakban már nincs korlátozva az öt alapértelmezett mező által.

Szimbólum Szöveg Tulajdonságok

Egyedi szöveg attribútumok hozhatók létre és adhatók hozzá a szimbólumokhoz. Ezzel lehetőség nyílik rá, hogy ugyanaz a szimbólum más és más, egyedi szöveget tartalmazzon. Például, Ön egy asztal szimbólumot többször használ a rajzban és elnevezheti "Jószi asztala", "Péter asztala", "Zsuzsi asztala".

Szimbólumok Polygonra Helyezése

Egy új opcióval lehetőség van a szimbólumok (mint pl. fák) elhelyezésére közvetlenül a polygon felületére. Csak behúzzuk a szimbólumot a rajzba, ledobjuk és a szimbólum az alatt lévő polygon felület tetejére fog esni.

Fájl Kitisztítás

A DataCAD fájlok automatikusan megtisztítják a rajzot a nem használt adatoktól, minden kilépés vagy mentés alkalmával. Kiegészítésként egy párbeszédablak helyettesíti a a LyrUtil makrót, lehetőséget biztosítva, hogy új rajzot hozhasson létre, egy létező rajz részhalmazaként.

 

TIN Terep Modellező

Az új TIN (Triangulated Irregular Network) felület modellező a három dimenziós terepmodellező eszközök egész tárházát vonultatja fel. A TIN modellezővel összekapcsolhat vélelenszerű tereppontokat (3D Jelölő) háromszög polygonokkal. Amint a polygonok létrejöttek, kiszámíthatja a TIN felület területét, használhatja a völgy készítő opciót, létrehozhat utakat, ház alapot a 3D Késsel. A dobó pont opció használatával 3D jelölő pontokat helyezhet el a ferde polygonok felületén. Létrehozhat polyvonal kontúrokat a polygon terep modellből.

 

Egyenessel Leírható Felület (Ruled Surface) Modellező

Az egyenessel leírható felület funkcióval polygon háló felületet hozhat létre Polyvonalak és Kontúrok között.

Rajz munka folyamat mentések

A rajz munkafolyamat mentés egy újdonság, amellyel az automatikus metéskor, max. 10 munka részfolyamat mentésére van lehetőség. A részmunka mentések akkor jönnek létre, mikor kilép és elementi a rajzot.

3D Kés

A három dimenziós késsel közetlenül hozhat létre utakat, járdákat, és alapzat kivágásokat a TIN felületen. Használhatja a kést kivágásra, kiemelésre vagy területek és útvonalak, házalapok süllyesztésére is. Mivel a DataCAD ki tudja számíthatja az érintett terület térfogatát, megbecsülheti a kitermelt (alapzat vagy autóút földmunkák) vagy hozzáadott (terepemelés) föld mennyiségét. A kivágott terület megkülönböztetése céljából különböző színeket rendelhet hozzá. Tervben van, hogy különböző színeket rendelhessen a kivágott terület minden szintjéhez és/vagy oldalához.

Metszet Készítő Eszközök

Ezentúl könnyedén hozhat létre két-dimenziós metszeteket a három-dimenziós modellről, az új metszet készítő eszközzel. A fejlett opciók segítségével automatikusan jön létre a sraffozás és frissítődik a metszet. Szintén létrehozhat takart vonalas metszeteket is. Egyenes, eltolt és íves metszet útvonalakat szintén létrehozhat.

Több Nézet Ablakok

A teljesen új több nézet ablak 10 'letéphető', átméretezhető ablakkal rendelkezik, amelyek segítségével eltárolhatja és megjelenítheti a projekt számos nézetét.

Stereolithography

Mostantól STL formátumba is exportálhatja a DataCAD modellt a gyors prototípus készítéshez. Szintén importálhat is STL fájlokat a DataCAD-be más programokból.

 

Környezet Érzékeny Eszközsorok

Egy felhasználó definiált, környezet-érzékeny eszközsor automatikusan megváltozik ha a kapcsolódó menüt kiválasztja. Egy beállítási párbeszédablakban könnyedén beállíthatja melyik eszközsor jelenjen meg a menü kiválasztásakor.

 

Bővített Képformátum Támogatás

A támogatott kép formátumok száma megnőtt és tartalmazza a BMP, JPG, GIF, TIF, TGA, PNG, PCX, EPS, and PCD fájlokat.

 

Továbbfejlesztett billentyű makrók

felhasználó által létrehozott makró szekvencia most 1024 parancsot tartalmazhat és nincs korlátozva a szekvenciában használható karakterek száma. Szintén megjelent egy különleges PAUSE karakter amely azt jelzi a makrónak, hogy várjon a folyamat végrehajtásával, amíg nem történik valami (pl. egér kattintás v. beírás).

 

Egymásba ágyazott parancssori gyorsbillentyűk

Meghívhat egy parancssori gyorsbillentyűt név alapján mikor egy makró szekvenciót készít, így létező parancssori aliasokat tud összefésülni .

 

Tökéletesített hálózat-kezelés

A DataCAD le tudja kérdezni a hálózaton található további DataCAD példányokat, hogy egy fájl használataban van-e. Mindig mikor megnyit egy rajzot a DataCAD feljegyzi a dátumot, időt, felhasználónevet és a munkaállomás nevét egy kapcsolódó (.U$R) fájlba. Ha megpróbál megnyitni egy használatban lévő fájlt, a DataCAD csak egy másolatot megnyitását fogja engedélyezni.

 

Biztonsági mentés és visszaállítás

Átalakítottuk a DataCAD biztonsági mentés és visszaállítás folyamatot a kevesebb hibalehetőség és a megbízhatóság érdekében. A DataCAD ezentúl automatikusan megpróbálja helyreállítani a legutóbb használt verzióját a fájlnak anélkül, hogy szükségtelen figyelmeztetésekkel és beállításokkal megzavarná Önt.

Dobó Pont (Drop Point)

Elhelyezhet három dimenziós jelőlőpontokat egy ferde polyon felületén.

 

3D Studio

3D Studio (.3DS) fájlokat is importálhat a DataCAD rajzba.

 

WHIP!

A DataCAD 11 támogatja a DWF formátumot, így megnézheti és közzéteheti a rajzait ebben a formátumban is az Interneten keresztűl.

 

O2C Render

Továbbfejlesztettük az o2c objektumok anyag hozzárendelését, így ezentúl megadhatja a textúra origót, szöget és léptéket bármely bitmap textúrához. Ráadásként többé nincs visszafogva a 32768 polygon/anyag korlátozással.

 

PDF Rétegekkel

Mostantól, ha a DataCAD-ből közvetlenül hoz létre PDF fájlt, az tartalmazza a rajz rétegeit. Megjegyzés: Adobe Reder 6 szükséges a rétegek megtekintéséhez, azonban a DataCAD 11-el létrehozott PDF megtekinthető az Adobe Reader 4 és 5 verziókkal is.

 

Klasszikus stílusú menü megjelenítés

 

A régebben megszokott menü ablak, navigációs menü, nézet menü és státusz panel újra elérhető.Bekapcsolható a Nézet/Eszköz ikonsorok legördülő menüben. Ha szeretné, hogy kiemelt keretesek legyenek a gombok, menjen a Eszközök/Általános Beállítások legördülő menüben a Felület beállítások fülre és pipálja ki a Keretes Gombok opciót.

Elárvult kép szervező

Az új elárvult kép szervező segítségével újradefiniálhatja az útvonalát a rajzba már behelyezett képeknek.

 

Duplikált XREF-ek memóriahasználata

Ugyanannak az XREF fájlnak a másolatai most csak egy memóriahelyet foglalnak. Kombinálva az 'Egymásba Ágyazás Engedélyezése' kapcsolóval, jelentősen csökkentheti a szükséges memória kapacitást, ha olyan rajzot nyit meg amely XREF-eket tartalmaz.

 

Globális vonal túlfutás

Beállíthat egy minden elemre kiterjedő, egyenlő vonal túlnyúlási értéket. Az általános vonal túlfutás léptékfüggetlen és valós értékű, plottolási távolságként definiálható. A 'Vonaltípus' menü 'Túlnyúlás' opciója alatt érhető el. Megjegyzés: a 'Túlnyúlás' kapcsolónak bekapcsolva kell lennie a 'Kijelzés' menüben, hogy látható legyen a vonal túlfutás.

 

Összemetszés - Vvonal/Ív és Ív/Ív

Az összemetszés parancs frissítődött és kezeli a vonal/ív és ív/ív kapcsolatokat amelyeket ezidáig nem támogatott.

Beágyazott XREF megjelenítés kapcsoló

Egy új 'Nem Beágyaz.' kapcsoló segítségével letilthatja a megjelenítését az egymásba ágyazott XREF fájlokat tartalmazó XREF fájlnak. Szintén kapcsolhatja a megjelenítését az egymásba ágyazott XREF fájloknak a Referencia Fájl Szervezőben v. a környezetérzékeny felugró menüben. Globálisan is letiltható az Általános Beállítások Egyéb fülén a Beágyazott XREF Kiemelés résznél.

 

Nyomtatási Lépték menthető a Nézetekkel

Egy új 'Mentés Nézetekkel' opció jelent meg az Általános Beállítások Egyéb fülén az Aktuális Plot Lépték szekcióban. Ezzel lehetősége nyílik, hogy elmentse az aktuális plot léptéket is a nézettel amikor létrehozza.

 

Kontúr Keresés - Vonal/Ív és Ív/Ív

A kontúr kereső rutin frissítődött és kezeli a vonal/ív és ív/ív kapcsolatokat amelyeket ezidáig nem támogatott.

 

Vonaltípus Készítő

Most bármit amit megrajzol, átalakítható új vonaltípussá. A vonaltípus készítővel kiválaszthat elemeket a rajzban (65.536-ig), hogy egyedi vonaltípust hozzon létre. Azonnal használhatja az újonnan létrehozott vonaltípust.

Beágyazott vonaltípusok

A vonaltípusok (255-ig) most eltárolhatók a rajzfájlban. Ezentúl nem kell aggódni az egyedi vonaltípusok átadásával kapcsolatban, ha szeretne átadni egy rajzot a kollégájának. A DataCAD 11.01.00 automatikusan átalakítja a vonaltípusait a DCADWIN.LIN fájlból egyedi .DLT fájlokká és eltárolja a \DataCAD\Support Files\Line Types mappában.

Vonaltípus Szervező

Egy Vonaltípus Szervező jelent meg a vonaltípus menüben. Válassza a Szervező parancsot Vonal Típus menüben a párbeszédablak megjelenítéséhez, ahol újratöltheti a külső vonaltípusokat a rajzába. Itt szintén beállíthatja a Vég Javítást és az alapértelmezett vonaltávot a beágyazott vonaltípusokhoz.

Beépített sraff minták (optimalizált)

A beépített sraff mintákat optimalizáltuk, hogy kevesebb memóriát hasznájanak. Például, egy teszt fájlnál ami négy StoneCAD mintát tartalmazott hozzárendelve sok elemhez, a rajz fájl mérete 17MB-ról 10MB-ra csökkent. A DataCAD 11.01.00 automatikusan átalakítja a sraff mintáit a DCADWIN.PAT fájlból egyedi .DHP fájlokká és eltárolja a \DataCAD\Support Files\Hatch Patterns mappában.

Sraff Minta Szervező

Egy sraff minta szervező jelent meg a Sraffozás menüben. Válassza a Szervező parancsot a Sraffozás menüben a párbeszédablak megjelenítéséhez, ahol újratöltheti a külső sraff mintákat a rajzába. Itt szintén beállíthatja a beágyazott sraff minták szögét és léptékét.

Képernyő kalibrálás

A Képernyő Kalibrálás használatával amely az Eszközök/Általános Beállítások/Felület Beállítások résznél található, megmérheti a teszt mintát, hogy beszabályozza a képernyő léptéket és a képméret arányt.

Továbbfejlesztett környezet-érzékeny menü

Egy Azonosít (Identify) rész adódott a felugró menühöz ([Ctrl] + Jobb-kattintás) az Azonosít/Beállít, és a MindBeáll gyors eléréséhez. Az XREF-ekhez kapcsolódó opciók egy közös XREF Eszközök csoportban kaptak helyet amelyben biztosítjuk az opciók gyors elérését.

 

Nézze meg a DataCAD 12 újdonságait >