A DataCAD 15 kiemelt újdonságai

A program számos újdonságot tartalmaz, amely segít megosztani a rajzi információkat a többi Windows alkalmazás között, egyszerre tud dolgozni más tervezőkkel, és időt takarít meg.

Hol található az új funkció

Valós Árnyék 2.0

A DataCAD 15 továbbfejlesztett Valós Árnyék megjelenítője egy teljesen új render eljárással gazdagodott, mely az összetettebb modellek gyorsabb megjelenítését teszi lehetővé. A frissített felhasználói felület segítségével egyszerűbben navigálhat, és mostantól elmentheti a nézeteit a későbbi használathoz. A render minőség szintén tovább fejlődött átlátszódás és simítás hozzáadásával. Automatikusan beilleszthető az árnyék kép a DataCAD rajzába az új ’Rávetített kép mentés’ opcióval.

 

Átlátszódás

A Valós Árnyék 2.0 most támogatja az átlátszódó anyagokat, mint pl. az üveg. Mikor hozzárendel egy átlátszódó anyagot egy objektumhoz, a Valós Árnyék 2.0 átlátszóként jeleníti meg, lehetővé téve, hogy átlásson rajta. A bekapcsolt árnyék mód szintén támogatja az átlátszódást, így látható lesz a napfény effektus az ablakon keresztül.

 

Nézetek

A Valós Árnyék 2.0 Nézetek eszköztára segítségével elmentheti a nézet paramétereit, mint pl. forgatási szög, nagyítási szint. Kattintson a "Nézet hozzáadás" gombra az aktuális nézet listához adásához, kattintson a "Nézet frissítés" gombra a kiválasztott nézet aktuális értékek szerinti frissítéséhez vagy kattintson a "Nézet törlés" gombra az kiválasztott nézet listából való törléséhez. Kattintson a nézetek legördülő menüre a mentett nézetek listájának a megjelenítéséhez.

 

Réteg szervező

Kattintson a Réteg Szervező eszköztár gombra a Valós Árnyék réteg szervezőjének megnyitásához. Ez hozzáférést biztosít azokhoz a régekhez, melyek bekapcsolva voltak a DataCAD-ben a Valós Árnyék indításakor. Használatával ki/be kapcsolhatja ezeket a rétegeket a modellben anélkül, hogy be kellene zárnia a Valós Árnyék alkalmazást és visszatérve a DataCAD megtenni azt. Ezzel egyszerűbben tudja felfedezni a modell részleteit és azokra vetülő és azok által vetett Nap és árnyék hatásokat.

 

Él tulajdonságok

Megjelent egy Él tulajdonságok legördülő eszköztár gomb, melynek használatával beállíthatja modellben lévő élek tulajdonságait. Ez olyan opciókat tartalmaz, mint elem szín vagy megadott szín, vastagság (pixelben), mely az élek kinézetét határozzák meg.

 

Simítás

A Valós Árnyék 2.0 támogatja az anyagok simítását. Bekapcsolt állapotában az ívelt élek nem lesznek töredezettek, szép sima görbületük lesz.

 

További eszköztárak

További eszköztárak is megjelentek a kényelmesebb használat érdekében, mint pl. a Zoom,- Forgatás és Vizsgálat eszköztár. A Zoom eszköztár gombjaival behozhatja a teljes modellt a képernyőre és keretes nagyítást végezhet. A forgatás eszköztár gombjaival X és Z tengelyek mentén forgatja a modellt bármelyik irányba. Ha az Árnyék mód kikapcsolt állapotban van használhatja a Vizsgálat eszköztárat, hogy ellenőrizze a felület átfordítást, felület,- csúcspont normalitást és szintén megtekintheti a pozitív (külső) vagy negatív (belső) felületeket, vagy mindkettőt.

 

Árnyék tulajdonságok megjelenítése

Az árnyék eredmények, mint pl. helyszín, dátum és idő, a Nap pozíciója most szövegként megjeleníthetők a Valós Árnyék képernyő bal felső sarkában mikor az Árnyék mód engedélyezve van.

 

Megragadás/Zoom/Forgatás tárcsa

A Megragadás/Zoom/Forgatás tárcsa elérhető a "Nézet" legördülő menüből. Engedélyezve, megjelenik a Valós Árnyék 2.0 felület jobb alsó sarkában. A bal és jobb nyilakra kattintva elforgathatja a modellt a Z-tengely mentén, míg a fel és le nyilakra kattintva az X-tengely mentén forgathatja a modellt. Ha a [Shift] billentyű nyomva tartása közben kattint a nyilakra megragadhatja a modellt és elmozgathatja a kiválasztott irányokban. A középső körre kattintva visszaállíthatja a modellt az alap nézetre. A középső körre kattintva és lenyomva tartva, majd a középpont körül forgó mozdulattal zoomolhat a modellben.

 

A Valós Árnyék 2.0 a Nézet legördülő menüből indítható a "Valós Árnyék" opcióval, vagy a Valós Árnyék ikonnal a "Render" vagy a "Néző" eszköztárakból.

 

AutoCAD kompatibilitás

Egy "Összes elem magassága nullára" opció jelent meg a DWG/DXF export beállító panelén. Aktiválva, a DataCAD automatikusan megváltoztatja az összes elem Z-alap és Z-magasság értékét nullára a DWG/DXF fájlban az alap síkra helyezve őket.

 

XREF fejlesztések

Egy "Rajz vágóhasáb KI" opció jelent meg az XREF elemek [Ctrl]+[Jobb-kattintás] felugró ablakban. Ez minden különálló XREF-nél megjegyzi a saját beállítását és alapértelmezetten nincs aktiválva. Ha aktiválja, az XREF figyelmen kívül hagyja a fő rajz vágóhasábját és a teljes XREF megjelenik, akkor is ha kilóg a vágóhasábból. Kikapcsolt állapotában csak annyi fog látszódni az XREF fájlból, ami a fő rajz vágóhasábjának a keretein belül van a többi része nem fog látszódni.

 

Megjegyzés: Az olyan XREF-ek, melyeknek saját vágóhasábjuk van (XVágás), figyelmen kívül hagyják a fő -rajzi vágóhasábot.

 

A "Rétegbeállítások megjegyzése a Nézeteknél" kapcsoló kikerült a "Referencia Fájl Szervező" menüből. Az új neve "Nézet hivatkozások" lett és megtalálható a Referencia Fájl Szervezőben, az XREF Tulajdonságok párbeszédablakban és a [Ctrl]+[Jobb-kattintás] környezeti menüben is. Ezek a beállítások XREF-enként kerülnek mentésre.

 

A Nézet hivatkozások most XREF-enként támogatja a kiemeléseket. A funkció használatával a beillesztett XREF-hez hozzárendelhet kiemelő színt, vonaltípust és vonalközt, majd elmentheti Nézetként a fő rajzban. Ezután hozzárendelhet más kiemelő színt, vonaltípust és közt és elmentheti másik nézetként a fő rajzban és a DataCAD emlékezni fog ezekre a beállításokra a nézetek közötti váltáskor.

 

Ha a Referencia Fájl Szervezőben lévő "Nézet hivatkozások" "Be" állapotú, a "Rajz vágóhasáb KI" beállítást megjegyzik a Nézetek a rajzban.

 

Ha XREF beillesztésekor nagyítási faktort alkalmaz, ugyanez a nagyítási érték rendelődik az XREF-ben lévő elemek túlfutási értékeire is. Az előző verzióban ez nem történt meg.

 

Intelligens mutató-nyíl fejlesztések

Az "Akt.Szín" kapcsoló a Szöveg/Nyíl/Intell.Nyíl/Szín menüben az aktuális réteg színével fogja rajzolni a nyíl fejet. Ez a beállítás meggyorsítja a nyíl hegy színének megadását és rajzonként kerül mentésre, így más-más lehet.

 

Az "Akt.Vastags." kapcsoló a Szöveg/Nyíl/Intell.Nyíl/Vastagság menüben az aktuális vonal vastagsággal fogja rajzolni a nyíl fejet. Ez a beállítás meggyorsítja a nyíl hegy vastagságának megadását és rajzonként kerül mentésre, így más-más lehet.

 

A "Zárt" és "Kör" nyíl stílusok támogatják a HáttérMaszk beállítást. Ha engedélyezi, minden rajzi elem rejtve lesz ami ugyanazon a rajzi koordinátán van.

 

Egy "Intell.Nyíl" opció jelent meg az elem kiválasztás menükben a maszkolás alatt. Az elemeknél válassza a "Maszkolás" opciót, kattintson az "Elem"-re majd az "Intell.Nyíl" kapcsolóra. Mikor visszatér a kiválasztás menübe, a DataCAD csak az intelligens nyilakat fogja kiválsztani.

 

A "Kezd Orto" kapcsoló az Intelligens Nyilak menüben fejlesztésen esett át. Mikor bekapcsolja, csak az intelligens nyíl első szegmense lesz orto módban létrehozva, függetlenül az Eszközök legördülő menüben lévő Orto mód kapcsoló ki/be állapotától. Előzőleg, ha az Orto mód be volt kapcsolva, a mutató nyíl minden szegmense szögkényszerrel lehetett csak megrajzolni.

 

Rajz területi felugró menü

[Ctrl]+[Jobb-kattintás] felugró menü fejlesztéseként új opciók jelennek meg ha üres rajzi terület felett használja.

  • A "Beillesztés" beszúrja a Windows vágólap tartalmát.
  • A "Beillesztés Különleges..." megnyitja az Egyedi beillesztés párbeszédablakot, lehetővé téve, hogy kiválassza az önnek megfelelő formátumot a Vágólap tartalom beillesztéséhez.
  • A "Beillesztés Szimbólumként" opcióval szimbólumként illesztheti be a vágólap tartalmát a rajzba, feltéve, hogy a vágólap tartalmaz DataCAD információkat. Ha nem tartalmaz ez az opció nem aktív.
  • A "Vágólapra Kiválasztás" aktiválja a vágólapra kiválasztás módot mellyel információkat másolhat a Windows vágólapra.
  • Az "Összes rajzi szimbólum mentése egy mappába" opcióval a rajzban lévő összes szimbólum kimásolható egy kiválasztott mappába a merevlemezén. Megjegyzés: a DataCAD nem menti az egymásba ágyazott,- vagy olyan szimbólumokat, melyeket már törölt a rajzból.

 

Rajzolás és modellezés fejlesztések

Egy ideiglenes keret jelenik meg BSzöveg és Ts.Szöveg elemek létrehozásakor vagy átméretezésekor. Még akkor is, ha a BSzöveg és Ts.Szöveg elemek "Keret" opciója ki van kapcsolva, ez az ideiglenes keret megjelenik, hogy látható legyen az objektum határa. Ez a keret csak ideiglenes és eltűnik, ahogy befejezte a folyamatot. Ez nem látható és nem nyomtatódik. Létezik egy kapcsolódó dcadwin.ini bejegyzés amivel kikapcsolható ez a tulajdonság. A részletekért nézze meg az első bejegyzést az "Új dcadwin.ini bejegyzések" részben.

 

A különböző rétegekre rajzolt intelligens falak csatlakozásai letisztíthatók a "T-Csatlakozás", "L-Csatlakozás" és "X-Csatlakozás" parancsokkal a Letisztít menüből. A Réteg keresés opciónak bekapcsoltnak kell lennie, hogy működjön a funkció. Előzőleg csak az azonos rétegen lévő intelligens falak csatlakozásait lehetett letisztítani.

 

Megjelent egy "Áthelyez" opció az asszociatív méretezés [Ctrl]+[Jobb-kattintás] felugró menüjében. Az opció kiválasztásával újrapozícionálhatja a méretvonal helyét.

 

A Geometria/Érintők menü "Szögfelező" funkciója most támogatja az intelligens falak kiválasztását. Előzőleg csak 2D vonalak voltak választhatók. Miután kiválasztott a "Szögfelező" funkciót, válasszon két intelligens falat. A DataCAD el fogja fordítani a kurzort a két fal szög felezőjének megfelelő értékben.

 

A "Szöveg" menüben lévő "Igazít" parancs támogatja a 2D vonalak, 3D vonalak és Intelligens falak igazítási vonalként való kiválasztását az "Elem" opció használatával. Miután kiválasztotta az igazítási vonalat és azután kilépett a funkcióból, majd visszatér a menübe, egy "Előző vonal" opció jelenik meg, lehetővé téve, hogy újra használja az előzőleg kiválasztott igazítási vonalat.

 

A "Letisztítás" menüben lévő "1 Vonalas Vágás" parancs most támogatja az intelligens falak egyedi fal vonalainak kiválasztását az "Elem" kiválasztási mód használatakor. Előzőleg ez a funkció csak a vezér vonal kiválasztására korlátozódott.

 

Egy "Előző vonal" opció jelent meg a Letisztítás/1 Vonalas Vágás menüben, lehetővé téve, hogy újra használja az előzőleg kiválasztott vonalat. Miután kiválasztotta az "Előző vonal" opciót ki kell választania a törlendő térfelet és ezután már választhatja a levágandó vonalakat.

 

Egy "Elem" kapcsoló jelent meg a "Tükrözés" menüben, mely támogatja a 2D vonalak, 3D vonalak és Intelligens falak tükrözési vonalként való kiválasztását. A beállítás állapota rajzonként kerül mentésre.

 

A DataCAD támogatja a Körök kiválasztását a Polyvonal/Szerkeszt menü "Vonal->Polyvonal" parancsának használatakor.

 

Terület, Kerület és Térfogat információk jelentek meg a Koordináta/Tipp eszköztáron bitmap képnél az "Azonosít" parancs használatakor.

 

Egy új kapcsoló "ALAKHŰ" jelent meg a Plotter menüben. Ez a kapcsoló akkor látható, mikor a "Toll sorrend" opció ki van kapcsolva. Ha engedélyezi, a nyomtatási eredmény pont úgy fog kinézni, ahogy a képernyőn éppen látható.

 

Egy új "Csak3-Oldalú" opció jelent meg a 3D Szerkeszt/Robbantás/Polygonná opció bekapcsolt állapotakor. Bekapcsolva a szétrobbantott objektum 3 oldalú polygonok halmazává alakul át. Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, ha a modellt látványkép készítő alkalmazáshoz exportáljuk.

 

Réteg Szervező fejlesztések

A Réteg Szervezőnek új réteg állapot jelzői lettek. Ha a réteg neve fekete színű, akkor a réteg be van kapcsolva. Ha aláhúzott, akkor az az aktív réteg. Ha szürke színű, akkor a réteg ki van kapcsolva. Ha piros színű és át van húzva, akkor a réteg lezárt állapotú és be van kapcsolva. Ha szürke színű és át van húzva, akkor lezárt állapotú és a réteg ki van kapcsolva.

 

Ha a "Rétegek" menü "Betölt" opciót használja (majd akár a Lecserél vagy Egyesít) parancsát egy fájl betöltés párbeszédablak jelenik meg. A "Fájlnév" mezőben alapértelmezetten az éppen aktív réteg neve jelenik meg. Az előző verziókban ez max. 8 karakter lehetett, mostantól ez funkció is támogatja a hosszú réteg neveket.

 

Új DCADWIN.INI bejegyzések

Show PText/MText Boundary On Entry/Resize

Ha TRUE, a DataCAD megjelenít egy ideiglenes keretet a BSzöveg és TsSzöveg elemek körül létrehozáskor vagy átméretezéskor.

Ha FALSE, akkor az ideiglenes keret nem lesz látható

 

No LockSize

Ha FALSE, akkor a Méret Zárás opció látható lesz a Szöveg és Kótázás/SzövegStílus menüben (ha a SzövegLépték engedélyezve van).

Ha TRUE, akkor a Méret Zárás gomb nem lesz látható a Szöveg vagy Kótázás/SzövegStílus menükben.

 

Shortcut Keys Invoke Alias

Ha FALSE, akkor egy billentyűzet használatra folytatódik a funkció, ahogy eddig is.

Ha TRUE, akkor a DataCAD közvetlenül belép a GyorsParancs funkcióba. Ez a parancs megadás mód nagyon hasonló az AutoCAD-ben megszokotthoz és lehetőséget teremt, hogy testreszabja a billentyű parancsokat. Pl. beállíthatja az [a] betűt, hogy a "Nyíl" menübe lépjen az "Építész" menü helyett. A funkció szintén támogatja a több-betűs parancsokat is, mint pl. "ZS" = Zoom/Széleihez.

 

Spacebar For Distance Input

Ha FALSE, akkor nem szükséges leütnie a [Szóköz] billentyűt a pontos érték bevitelhez.

Ha TRUE, akkor a közvetlen érték megadás letiltódik és le kell ütnie a [Szóköz] billentyűt a pontos érték bevitelhez.

 

Új közvetlen parancskódok

Új parancskódok jelentek meg az adott funkciók gyors eléréséhez:


1066# : Toll sorrend BE

1067# : Toll sorrend KI

1068# : ALAKHŰ BE

1069# : ALAKHŰ KI

1079# : Sraffozás BE

1080# : Sraffozás KI

1081# : Kitöltés BE

1082# : Kitöltés KI

1083# : Bitmap képek BE

1084# : Bitmap képek KI

 

< Nézze meg az előző verziók újdonságait Vásárolja meg a DataCAD 15-öt >

DATACAD MÓDOSÍTÁSI ELŐZMÉNYEK

A most bemutatott újdonságokon kívül a DataCAD 15 számos más fejlesztés is tartalmaz.

 

További információkat a DataCAD módosítási előzmények listában találhat.

Feltétlenül olvassa el ezt is, hogy átfogóbb képet kapjon az újdonságokról.

 

Ha az újdonságok felkeltették érdeklődését, töltse le a 45 napig ingyen használható próba verziót.