A DataCAD 22 kiemelt újdonságai

A DataCAD 22 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 22 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 21 kiemelt újdonságai

A DataCAD 21 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 21 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 20 kiemelt újdonságai

A DataCAD 20 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 20 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 19 kiemelt újdonságai

A DataCAD 19 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 19 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 18 kiemelt újdonságai

A DataCAD 18 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 18 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 17 kiemelt újdonságai

A DataCAD 17 újdonságait a következő PDF fájlban tudja megtekinteni: DataCAD 17 újdonságaiA leírás Angol nyelvű.

 


A DataCAD 16 kiemelt újdonságai

A program számos újdonságot tartalmaz, amely segít megosztani a rajzi információkat a többi Windows alkalmazás között, egyszerre tud dolgozni más tervezőkkel, és időt takarít meg.

*A leírás fordítása folyamatban...

AutoCAD DXF/DWG Kompatibilitás R2013-R2014

 

A DataCAD 16 támogatja az AutoCAD R2013-R2014 DXF/DWG formátum export/import funkciót. Ez lehetővé teszi az együttműködést és a fájlok megosztását munkatársaival akik AutoCAD-et vagy más CAD programot használnak.

 

A DXF/DWG fordító úgy lett optimalizála, hogy csökkenjen az exportált DXF/DWG fájlok mérete. DXF/DWG export során ha bejelöli a "Csak a bekapcsolt rétegek" opciót, csak azok a szimbólumok exportálódnak amik a bekapcsolt rétegeken megtalálhatók.

Hatékonyság növekedés

 

Asszociatív méretezés Előtag és Utótag

Megjelent egy "Előtag" és "Utótag" parancs a Kótázás/Egyenes menü "Kóta Stílus" almenüjében. Az állapota és egyedi értéke is mentésre kerül a méret stílus fájlban (*.dimstyle).

 

Geometria/Érintők

A Geometria/Érintők funkció most támogatja az asszociatív méretezések kiválasztását. Mikor kiválaszt egy asszociatív méretezést, a DataCAD elforgatja a kurzort, hogy megegyezzen a méretvonal szögével.

 

Új, előző kiválasztás módszer

Egy új, "Előző" gomb jelent meg a "Maszkolás" menüben, mellyel az előzőleg kiválasztott maszkolási beállításokat lehet újra aktiválni.

 

XREF fejlesztések

Egy "Dinamikus ráhúzás" opció (Be/Ki) jelent meg a Referencia-fájl szervezőben, mely megtalálható a [Ctrl] + jobb kattintás menü "XREF Eszközök" almenüben is.

A Referencia-fájl szervezőben lévő "Egymásba ágyazott", "Nézet hivatkozások", "Din.Megfogás" és "Intelligens-fal sraff/kitöltés" szakaszok szürke (nem választható), mindaddig, amíg nincs kiválasztva egy XREF a módosításhoz. Ez a "Kiemelés" szakaszhoz hasonló módon működik.

 

Mostantól lehetősége van letiltani az Xref- és Szimbólum vágóhasábokat a teljes rajban. [Ctrl] + jobb kattintással a rajzterület egy üres részébe megjeleníti a Rajz környezeti menüt. Vegye ki a pipát az "Xref vágóhasáb engedélyezése" és/vagy a "Szimb. vágóhasáb engedélyezése" opciók elől a kikapcsoláshoz. A DataCAD úgy fogja megjeleníteni az XREF-eket és szimbólumokat, mintha nem lenne hozzárendelve vágóhasáb. Az egyedi beállítások ettől függetlenül megmaradnak.

 

Szimbólum fejlesztések
Ha lecserél vagy módosít egy szimbólumot, a szimbólum neve most megjelenik az "Üzenet" eszközsoron a prograk kezelőfelület alján.

 

Megjelent egy "Auto újratöltés" opció, mely a szimbólumra való [Ctrl] + jobb kattintással érhető el a Szimbólum eszközök almenüben. Ha ez a tulajdonság aktív, a DataCAD automatikusan újratölti a kiválaszotott szimbólum merevlemezen lévő változatát minden egyes rajz megnyitáskor. Ez a tulajdonság szimbólumonként külön-külön beállítható. Ha a szimbólum nem található az eredeti helyén, a DataCAD egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a rajz megnyitásakor a hiányzó szimbólum nevével és elérési útvonalával.

 

Egy új "Mentés másként" parancs jelent meg a Szimbólum Böngészőben lévő szimbólumra jobb gombbal kattintva. Ezzel elmentheti egy másolatot a szimbólumból egy másik mappába, vagy más néven.

 

Egy új, "Betöltöttek jelölése" opció jelent meg a Szimbólum Böngésző "Beállítások" legördülő menüben. Ha engedélyezi, egy pipa jel jelenik meg Szimbólum Böngésző ablakában az aktuális rajzba már betöltött szimbólum mellett.

Fogd és Vidd (Drag-N-Drop)
A DataCAD most támogatja fogd és vidd módot a következő fájltípusok esetén:

AEC/DC5
Ezek a fájlok bedobhatók a DataCAD kezdőképernyőjébe vagy egy megnyitott rajzba, hogy új ablakban megnyitódjon. Ha bedobás közben nyomvatartja a [Ctrl] gombot a fájl importálódni fog az aktív rajzba. Az [Alt] gomb nyomvatartásával XREF lesz az aktív rajzban.

DXF/DWG
Ezek a fájlok bedobhatók a DataCAD kezdőképernyőjébe vagy egy megnyitott rajzba, hogy új ablakban megnyitódjon. Ha bedobás közben nyomvatartja a [Ctrl] gombot a fájl importálódni fog az aktív rajzba.

SKP
Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók és szimbólumként fognak beillesztődni. Ha bedobás közben nyomvatartja az [Alt] gombot XREF lesz az aktív rajzban.

TXT
Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók és TS.Szöveg-ként (többsoros szöveg) fognak beillesztődni. A bedobási pont lesz a Ts.Szöveg keret kezdőpontja. Ha bedobás közben nyomvatartja a [Ctrl] és [Alt] gombot, a DataCAD kérni fogja, hogy adja meg Ts.Szöveg keret első pontját.


Bitmaps (BMP/JPG/JPEG/GIF/TIF/TGA/PNG/PCX/PCD)
Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók. A bedobási pont lesz a kép keret kezdőpontja. Ha bedobás közben nyomvatartja a [Ctrl] és [Alt] gombot, a DataCAD kérni fogja, hogy adja meg a keret első pontját.

XLS
Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók és XREF-ként fognak beillesztődni.

o2c, ACO, 3DS, STL, DSF/SM3
Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók és szimbólumként fognak beillesztődni.

 

Metafájlok (EMF/WMF)

Ezek a fájlok egy megnyitott rajzba dobhatók és vektorként fognak beillesztődni.


Szerkesztő eszközök
Megjelent egy új "Illeszt" al-opció a "Másolás" menüben, ami akkor jelenik meg amikor a "Tömb" opció be van kapcsolva. Ezzel a paranccsal egy tömbben másolhatja a kiválasztott elemeket, de illesztve egy megadott területen belül.

Megjelent egy új, "Dinamikus" opció a 2D és 3D Nyújtás parancsoknál. 2D és 3D vonalak és nyitott polyvonalakon lehet használni. Miután kiválasztotta a "Dinamikus" opciót, kattintson a nyújtandó vonal vagy polyvonal végpontja közelébe. Ezután dimamikusan módosíthatja gumiszalag módszerrel.

Ha a "Pont" kiválasztási módot használja a "Nyújtás" parancsnál, majd a bal egérgombbal kattint egy pontra, a DataCAD minden pontot kiválaszt ami egy pixel távolságra van a kurzor pozíciójától. Ha nincs pont a keresési távon belül, a DataCAD most a legközelebbi végpontot fogja választani.

A "Nyújtás" parancs most támogatja az ellipszisek negyedpontjainak a kiválasztását.

Két új mező, "X Sugár" és "Y Sugár" jelent meg a ellipszisnél megjelenő Elem Tulajdonságok szerkesztő ablakban. [Ctrl] + jobb gombbal kattintson egy ellipszisre, majd válassza az "Ellipszis Tuladjonságok" opciót a mezők eléréséhez.

Szöveg fejlesztések

Két új opció, "Aláhúzott" és "Föléhúzott" opció jelent meg a normál, egysoros szövegekhez a Szöveg/Betűtípus párbeszédablakban. Ezen kívül megjelent még egy "Vízszintes igazítás" és "Függőleges igazítás" opció is a Betűtípus párbeszédablakban.

"Vízszintes igazítás" és "Függőleges igazítás" legördülő menük jelentek meg az Elem Tulajdonságok szerkesztő ablakban a szöveg elemeknél. A vízszintes és igazítás részben kiválaszthatja a "Bal", "Közép", "Jobb", a függőleges igazítás részben az "Alul", "Közép" és "Felül".

Fájl kezelés módosítások
Ha kiválasztja a "Fájl" menüből a "Ment másként..." opciót, a "Fájlnév" mező automatikusan felajánlja az aktuális rajz nevét..

A Fájl/Megnyitás párbeszédablak "Előkép" jelölőnégyzete kölön kezelődik a többi párbeszédablak "Előkép" jelölőnégyzetétől, mint pl. a Beszúrás/SketchUp vagy Beszúrás/o2c. Ha kiszedi a pipát a Fájl/Megnyitás párbeszédablak "Előkép" jelölőnégyzetéből, kikapcsolja a rajz fájl előkép kép létrehozását, mely ugyanabba a mappába mentődik mint a rajz fájl és akkor jelenítődik meg, ha kiválasztja a fájlt. Most kikapcsolhatja ezt, miközben egyéb fájltípusnál bekapcsolva marad.

A "Köteg Plot" párbeszédablakban most látható az aktuális mentési útvonal ha a "Fájlba nyomtat" opció aktív.Nézet fejlesztések

Új gomb, "Terjedelem" jelent meg a Nézetek menü "Ment Nézet" és a "Frissít" opciók almenüjében. Bekapcsolva ezt az opciót nézet mentésekor vagy frissítésekor a DataCAD mindig automatikusan újraszámítja a nézet határokat amikor a nézet meghívásra kerül.

 

Egy Nézet tulajdonságai most tartalmazzák a "Geometria" menpben lévő "Érintők" állapotát és az érintők osztásának a számát.Egyéb fejlesztések

Menus which have [Scroll Fwd] and [Scroll Back] buttons, such as the Hatch/Patterns, Line Type, or Layers/OnOff menus, now support the ability to use the scroll wheel on your mouse to scroll forward and backward.  Your cursor must be positioned over the menu for DataCAD to execute this function.

 

We have added the ability to change the "At Head" or "At Tail" placement property for Smart Arrows via the Entity Properties Editor.  This enables you to swap the head and tail of a Smart Arrow after it has been drawn.

 

The on/off state of the "Multiple" toggle in the "Move/Drag" or "Copy/Drag" menu has been separated from the "Multiple" toggle in the "Save Symbol" menu.

 

When working in the Door Type Manager, making changes to a door type and then clicking the "Apply" button now updates the display of all instances of the door immediately.  Previously, you would need to close the Door Type Manager to see the drawing update.  This change also affects the Window Type Manager and Wall Type Manager.

 

The Measure/InclAngle and Measure/ExclAngle now support Smart walls. Previously, only 2D lines were supported.

 

The "Intersection" command in the "Geometry" menu now supports Smart walls. Previously, only 2D lines were supported.

 

Support for negative distances has been added to the Overshoot property, enabling lines to fall short of their actual endpoints.

 

Pressing the [Enter] key on the keyboard after making a change in the Entity Properties Editor now results in DataCAD applying the change immediately.  Previously, you would need to press the [Tab] key first to change the focus to a different field, or click the [OK] button.

 

We have updated the sample macros in the DCAL for Delphi\Samples folder (Complete or Custom installation only) for compatibility with DataCAD 16.  There is also a corresponding “Compiled Macros” folder that contains a compiled DMX file for each sample macro.

Sun Shader 2.0.4.1

 

Entity Filters
The “Rendering Settings” dialog for the Sun Shader contains new “Entity Type” and “Entity Size” filters, which can selectively omit information from the model to improve display speed.  You can filter certain types of entities, such as Revolved Surfaces or Cones, or you can filter entities by size, whether absolute or relative to the rest of the model.

Render Selected Entities
The Sun Shader has two new methods of rendering selected information, instead of your entire model: using the Clipboard, and rendering symbols. è To render information from the Clipboard in the Sun Shader: 1.      Press [Ctrl]+[e] on the keyboard, or choose “Clipboard Select” from the “View” pull-down menu. 2.      Select the information you wish to launch into the Sun Shader, by Entity, Group, Area or Fence. 3.      Click the “Display Model in Sun Shader” button on the “Rendering” toolbar to launch the Sun Shader.  DataCAD displays only the selected information in the Sun Shader. è To render a specific symbol in the Sun Shader: 1.      Display the Symbol Browser by pressing [Ctrl]+[t] or by selecting “Symbol Browser” in the “View” pull-down menu. 2.      Right-click on the symbol you wish to display in the Sun Shader, and then choose “Sun Shader” from the context menu.  DataCAD opens the selected symbol in the Sun Shader.

New Settings
The Sun Shader has some new settings designed to improve the shadow study results.

Custom Time Window
You now have the ability to define a custom time window for shadow studies.  Previously, only Sunrise to Sunset was supported.  This option is on the “Date and Time” tab under “Shadow Study Settings.”

Frequency
The smallest time interval for "Frequency" on the "Date and Time" tab of Shadow Study Settings is now 5 minutes. The 6 hour interval has been removed.

Customizable Font Size
The size of the text which displays the Shadow Study Results can now be customized.

Miscellaneous

Support for alpha channel in transparent bitmaps has been restored.
Note: Transparent bitmaps cannot be supported while shadows are being cast.

Pressing [Alt] + [x] locks rotation about the X-axis.
Pressing [Alt] + [z] locks rotation about the Z-axis.

New Configuration Settings
There are two new configuration settings related to the Sun Shader.

After closing all drawings and then exiting DataCAD, open the “dcadwin.ini” file, located in the DataCAD 16\ installation folder on your C drive, to make changes. Note: You should make a backup copy of dcadwin.ini prior to editing, in case you need to return the program to its previous state.

[Sun Shader]
Force Solid Background=TRUE

When FALSE (or absent) the Sun Shader background uses a gradient.
When TRUE, the background uses a solid color.

[Sun Shader]
Force Ground Plane display for Shadow Study=FALSE

When TRUE (or absent) the Sun Shader includes a ground plane when Shadow Study mode is activated.
When FALSE, no ground plane is used. 

3D Modeling and Viewing Enhancements

 

Inserting a symbol in a non-plan view with "Current View" toggled on now supports using the “Nearest” Object Snapping option.

The ability to access the "Primary Divisions" and "Secondary Divisions" on a 3D Mesh entity has been added to the Entity Properties Editor.

"Show Edge" and "Hide Edge" options are now available in the 3D Polygons/Edit menu, enabling you to select individual polygon edges to show or hide.

There are new fields labeled "X Rotation," "Y Rotation," and "Z Rotation" in the Entity Properties Editor for Polylines.  Use these fields to check or adjust the X, Y, and Z rotation angles of the selected polyline entity.

Note: When all of these values are not zero, you must use the 'Get Construction Plane' menu before you can edit the Polyline.  Otherwise, the error message "You must be in this Polyline's construction plane to perform this function" will be displayed when you try to use the Polyline editing tools.

The "Viewer" toolbar buttons have changed.  Rotate +/- Y has been removed.  Rotate +/- Z previously rotated relative to the screen, but now rotates using "world" Z.  The default rotation angle, previously 30°, has been changed to 5°.  This is now consistent with the same toolbars in the Object Viewer and the Sun Shader.

The appearance of the 3D cursor has been updated to display the X, Y, and Z axes in red, blue, and green respectively.  These colors remain independent of the current color.

The “Add Vertex” and “Move Vertex” commands in the Polyline/Edit, 3D Polygon/Edit and 3D Slab/Edit menus have been enhanced.  DataCAD will highlight the selected polyline, polygon or slab with a dashed gray line type.  If multiple edges or nodes are found within the miss distance, you may right-click and then select again to cycle through the coincident entities.

If you convert a polygon to a polyline, edit it, and then explode it back to polygons, faces that have four or more sides will no longer be triangulated.

New Configuration Settings

 

DataCAD 16 contains new configuration settings designed to improve program speed and functionality, while simultaneously improving productivity.  After closing all drawings and then exiting DataCAD, open the “dcadwin.ini” file, located in the DataCAD 16\ installation folder on your C drive, to make changes.

Note: You should make a backup copy of dcadwin.ini prior to editing, in case you need to return the program to its previous state.

Show Hatch
The following key will disable the display of hatching during any dynamic drag operation:

[General]
Show Hatch During Drag=FALSE

When FALSE (default) or absent, display of hatch is suppressed while performing a dynamic operation, such as Move/Drag, Copy/Drag or when inserting a symbol. When TRUE, all hatch is displayed during dynamic operations.

Line Weight Hot Key
The following key disables the [w] key on the keyboard: [General] Disable Line Weight Hot Key=FALSE When TRUE, the [w] key on the keyboard is disabled.  When FALSE (default), pressing the [w] key increases the value of the current line weight by 1.

Drawing Timer
The following key will keep the drawing timer running even if DataCAD is not the active application:

[General]
No Timer Pause=FALSE

When TRUE, DataCAD will continue to increment its drawing timers even if it is not the active application.
When FALSE (default), the drawing timers are paused if DataCAD is not the active application.

Printing
The following key will disable the Spacebar while the Plot Preview window is displayed:

[Plot Preview]
No Spacebar=TRUE

When FALSE or absent, pressing the Spacebar while the Plot Preview window is displayed will result in DataCAD selecting the current active button, which is the "Plot" button.

The following set of keys can be used to define whether display menu settings affect the ability to print different drawing elements:

[Printer]
Print Text=DEFAULT
Print Hatch=DEFAULT
Print Line Weight=DEFAULT
Print Line Types=DEFAULT
Print Associative Dimensions=DEFAULT
Print Fills= DEFAULT
Print Bitmaps=DEFAULT
Print KnockOuts=DEFAULT
Print Smart Wall Hatch=DEFAULT
Print Smart Wall Fill=DEFAULT

Set any of the above to TRUE to force them to print, even if the attribute setting in the Utility/Display menu is turned off.  If set to DEFAULT or missing, the drawing's display toggles T, H, L, U, D, F, B, and K in SWOTHLUDFBK will be used to determine whether or not the element is included in the printed output.

Display Speed
The speed of the display regeneration has been improved by up to 100%.  The improvement is most noticeable when switching between GoTo Views or forcing a screen regeneration by pressing the [u] key on the keyboard.  In the event that these changes cause unintended effects, they can be disabled using the following key:

[General]
New Smart Object Generation=FALSE

When absent or TRUE (default), DataCAD uses the new faster method of screen regeneration.
When FALSE, the older method is used.

We recommend using this key to disable the speed enhancement only after consulting with a DataCAD support technician.

Fence Selection
Fence selection now supports the same automatic crossing option used in Area selection.  Creating a Fence by clicking points in a counter-clockwise order results in DataCAD automatically enabling "Crossing."  Selecting the points in a clockwise order leaves "Crossing" off.  The order and position of the first three selected points determines whether it is clockwise or counter-clockwise. This feature requires the following key be enabled in dcadwin.ini:

[General]
Automatic Crossing Selection=TRUE

When FALSE, the direction in which you choose Area or Fence points has no effect on whether Crossing is enabled; you must manually toggle Crossing on if you wish to use it.

The manner in which symbols are selected when using "Fence" with "Crossing" enabled has been adjusted.  Previously, the symbol would only be selected if the insertion point was within the Fence boundary, even with "Crossing" turned on.  Now, the symbol will be selected if the Fence boundary crosses any part of the symbol, similar to the way Area/Crossing selection works.

There is a dcadwin.ini key that can restore the command to its previous state:

[General]
New Crossing Fence=FALSE

When absent or TRUE (default), DataCAD uses the new Fence/Crossing selection method on symbols.
When FALSE, DataCAD uses the previous Fence/Crossing selection method on symbols.

Busy Cursor
Use the following key to specify DataCAD's busy animated cursor:

Windows cursors, .CUR, and animated cursors, .ANI, are located in C:\Windows\Cursors\ by default.

[General]
Busy Cursor=GoldenMean

Type the name of the cursor you wish to use for DataCAD’s busy cursor after the equal sign.

o2c Viewer
You can add the following entries to the [o2cViewer] section of DCADWIN.INI to customize the rotation of the model and/or the texture about the o2c world Z-axis:

Set Model_Z_Angle to 180 to orient the model consistent with o2c's coordinate system.
Set Texture_Z_Angle to 90 to orient bitmap textures on horizontal surfaces to match the orientation of the source image that is read from the hard drive.

Note: The texture angle should be added to the model angle so they rotate 'together'. The default values; no rotation. Range: 0 - 360.

[o2cViewer]
Model_Z_Angle=0
Texture_Z_Angle=0

Recommended values for 'correct' orientation.

[o2cViewer]
Model_Z_Angle=180
Texture_Z_Angle=270

The ability to load the current DataCAD perspective view when launching the Object Viewer has been added.

Note: “Remember Last View” must be set to FALSE, otherwise the last o2c view will be restored instead.

[o2cViewer]
LoadDataCADView=True

When TRUE, the o2c Object Viewer will open using DataCAD’s current perspective view.
When FALSE, the o2c Object Viewer opens using its standard default view.

New Extended Character Codes

 

The following extended character codes have been added:

Extended character codes are used when programming icon toolbars and keyboard macros.  When using any of the following new extended character codes, you will use the syntax V= for a toolbar button which executes just the one single command, A=10XX# or A=30XX# in a toolbar button sequence that contains more than one command, or 10XX# or 30XX# in a keyboard macro.

Text Underline and Overline
The following extended character codes can be used to define the status of the Underline and Overline properties in the Text/Font dialog:

1089: Underline On
1090: Underline Off
1091: Overline On
1092: Overline Off

DWG Export
The following extended character codes can be used to export a DWG which contains all layers or on layers:

3017: DWG Export, All Layers
3018: DWG Export, On Layers

Polyline Node Display
The following extended character codes can be used to set the state of the "Draw Marks" toggle which displays (or suppresses display of) polyline vertices:

1094: 3D Settings/DrawMarks On
1095: 3D Settings/DrawMarks Off

DATACAD MÓDOSÍTÁSI ELŐZMÉNYEK

A most bemutatott újdonságokon kívül a DataCAD 16 számos más fejlesztés is tartalmaz.

 

További információkat a DataCAD módosítási előzmények listában találhat.

Feltétlenül olvassa el ezt is, hogy átfogóbb képet kapjon az újdonságokról.

 

Ha az újdonságok felkeltették érdeklődését, töltse le a 45 napig ingyen használható próba verziót.